Lämmittää voi monella tapaa

Talo2_AktiaLKV

Suomessa on 1,5 miljoonaa kiinteistöä, joista asuinrakennuksia on lähes 1,3 miljoonaa. Lämmitysjärjestelmän valinnalla on näin ollen suuri vaikutus sekä talouteen että ympäristöön. Yleisimpiä asuinrakennusten lämmitysjärjestelmiä ovat öljylämmitys, suora sähkölämmitys ja kaukolämpö. Niiden rinnalle ovat nousseet maalämpö ja ilmalämpöpumput, jotka tukevat muita järjestelmiä.

Kiinteistöjen lämmitykseen käytettävät energianlähteet jaetaan perinteisesti fossiilisiin, kuten öljyyn ja kaasuun, sekä uusiutuviin, kuten puuhun, pelletteihin, tuulivoimaan, aurinkosähköön ja -lämpöön sekä biokaasuun. Kaukolämmön tuottamiseen käytetään kivihiiltä, turvetta, jätteenpolttoa ja teollisuuden hukkalämpöä. Nykyisin trendinä on siirtyä uusiutuviin energialähteisiin, ja esimerkiksi aurinkoenergian hyötykäyttö on lisääntymässä.

Lämpöä jaetaan kiinteistöön joko sähköllä lattialämmityksen, irtopattereiden tai ilmanvaihdon kautta, tai vesikiertoisesti, kun lämmitetään öljyllä, kaukolämmöllä, maalämmöllä, maakaasulla tai aurinkoenergialla. Lämmityksen voi hoitaa vain yhdellä järjestelmällä tai valita hybridimallin, jossa hyödynnetään kahta tai useampaa erilaista tapaa.

Miten lukuisten vaihtoehtojen välillä osaa valita sopivimman?

– Jokaisella järjestelmätoimittajalla on tietysti omat argumenttinsa, mutta kannattaa perehtyä eri argumentteihin ja hakea puolueetonta kantaa, kehottaa Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

– Konsultit ja asiantuntijat voivat pyynnöstä tehdä eri lämmitystapojen vertailua tiettyyn kiinteistöön. Kyse on puhtaista laskelmista esimerkiksi sen suhteen, haluaako edullisemman alkuinvestoinnin vai säästää jatkossa käytön aikana, Malmivaara jatkaa.

Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala toteaa, että myös asukkaan oma intressi ja osaamisen taso ratkaisevat valinnassa. Usein painavimpina tekijöinä ovat käytön helppous ja kustannukset.

– Vaihtoehtoja ja hintoja kannattaa seurata, ja laskea kertyvä säästö kaikki huolto- ja käyttökustannukset huomioiden riittävän pitkällä aikavälillä, esimerkiksi 30–50 vuoden ajan. Aiemmin halpoina pidetyt öljy, sähkö ja kaukolämpökin ovat kallistuneet, vaikka viime vuosina on ollut pientä halventumista havaittavissa, Hatsala toteaa.

Hän tiivistää lämmitysvaihtoehtoja lyhyesti:

– Jos haluaa helppokäyttöisen järjestelmän, kannattaa valita kaukolämpö tai suorasähkö, sillä hybridimallit ovat haastavampia käytössä. Jos haluaa säästää merkittävästi kustannuksissa, kannattaa harkita maalämpöä ja ilmalämpöpumppuja. Sähkön hyvä puoli on edullinen alkuinvestointi, mutta isompi sijoitus maalämpöön maksaa itsensä ajan mittaan takaisin.

Ekologista lämmitystä

Monelle ympäristön huomioiminen ja energiaomavaraisuus ovat tärkeitä tekijöitä. Ekologiselta kannalta katsottuna esimerkiksi maalämpö on hyvä vaihtoehto öljylle, joka on uusiutumaton luonnonvara.

– Toisaalta jos hyvän kotimaisen biodieselin kehittäminen puusta tai muista orgaanisista aineista onnistuisi, olisimme omavaraisempia polttoaineen suhteen eikä öljylämmityksestä silloin kannattaisi täysin luopua. Sen voisi jättää nyt varalle esimerkiksi maalämmön asentamisen yhteydessä, pohtii Hatsala.

Puun käyttäminen sellaisenaan on perinteinen ja hyvä lämmitysmuoto, jos puuta on edullisesti omasta takaa. Puun käyttö vaatii aina jonkin verran työtä, jonka arvon voi jokainen itse laskea.

Pellettien käyttöä varten tarvitaan kiinteistöstä 10 neliön verran tilaa siilolle ja muilla tarvikkeille. Käytön haasteena on, että järjestelmään voi joskus tulla pellettien syöttöhäiriöitä. Lisäksi pellettien käytön hinta on aikaisemmin ollut kilpailukykyisempi.

Aurinkosähköpaneelit ja aurinkolämmön putkikeräimet ovat kovaa vauhtia yleistymässä. Aurinkoenergiaan investoiminen maksaa itsensä takaisin noin 8–12 vuodessa, ja joidenkin tutkimusten mukaan myös nostaa kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi lyhentää takaisinmaksuajan jopa 0–3 vuoteen.

Lue myös juttumme: Lämpiääkö? - Järjestelmän vaihto edessä
Lue lisää asuntokaupan ajankohtaisista tuulista
Mikä kaikki vaikuttaa asunnon hintaan? Lue Aktian pääekonomistin haastattelu

Ostamassa tai myymässä? Ota yhteyttä Aktia Kiinteistönvälityksen asiantuntijoihin!

31.8.2017

Jaa sivu